- Vanaf juli dit jaar betalen spaarders bij een reeks grootbanken bij een lagere drempel een boeterente van 0,5 procent.
- Afhankelijk van je bank geldt de negatieve rente vanaf een spaarbedrag boven de 100.000 euro, 150.000 euro of 250.000 euro.
- Door overtollig spaargeld te spreiden over meerdere banken kan je eenvoudig honderden, en zelfs duizenden, euro’s besparen.
Spaarders worden steeds meer in het nauw gedreven door de dreiging van negatieve rentes. Vanaf juli geldt de boeterente voor spaarders bij een reeks banken bij steeds lagere vermogens.
Bij SNS Bank, ASN Bank en Regiobank (allemaal merken van De Volksbank) en ING komt de drempel voor de negatieve rente vanaf juli te liggen bij een spaartegoed vanaf 100.000 euro. Daarboven betaal je een boeterente van 0,5 procent.
Rabobank maakte woensdag bekend eveneens per 1 juli over te stappen op de grens van 100.000 euro als drempel voor een negatieve rente van een half procent. Die grens lag op 250.000 euro.
Triodos Bank rekent al langer vanaf 100.000 euro een negatieve rente van een half procent.
ABN Amro hanteert vanaf juli een grens van 150.000 euro. Daarboven geldt de negatieve rente van een half procent.
Dat de lat voor negatieve spaarrentes steeds lager komt te liggen, hangt samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om gelduitgaven te stimuleren duwt de ECB rentes kunstmatig omlaag. De ECB laat hierbij commerciële banken al geruime tijd een boeterente van een half procent betalen als ze zelf spaargeld in Frankfurt stallen.
Ongeacht de reden, is dit natuurlijk slecht nieuws voor spaarders.
Om je te helpen bij het beschermen van je spaargeld, maakte Business Insider een overzicht van het rentebeleid bij twintig banken in Nederland. Dat biedt ook inzicht in hoe je door het spreiden van je geld over meerdere banken negatieve spaarrentes kunt ontlopen.
Het onderstaande overzicht toont welke banken negatieve spaarrentes rekenen en waar de drempel ligt; en banken waar (nog) geen negatieve spaarrentes gelden.
Zoals je ziet, zijn er nog altijd genoeg prijsvechters waar je niet betaalt voor het stallen van je geld. Je spaargeld verstoppen onder je matras hoeft dus nog niet.
Lees ook: Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Let op deze 3 dingen
Wel is het goed om te bedenken dat het Nederlandse depositogarantiestelsel spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro per persoon dekt als een bank omvalt. Die grens is dus sowieso goed om in het achterhoofd te houden als je ergens spaargeld stalt.
Wat voor jou het beste plan van aanpak is bij het spreiden van spaargeld, hangt af van het bedrag dat je bij een specifieke bank hebt staan. Om je alvast een idee te geven van hoeveel je kan besparen, hebben we een voorbeeldberekening gemaakt.
Hieronder kun je zien hoeveel je op jaarbasis kunt besparen als je bedragen van 50.000 tot 300.000 euro die boven de drempel voor de negatieve rente uitkomen bij andere banken parkeert. We rekenen hier met een boeterente van 0,5 procent.
Hoewel het niet om enorme bedragen gaat, loopt de jaarlijkse besparing toch aardig op naarmate je spaarvermogen groter is.
Afhankelijk van je situatie kan het dus zeker de moeite waard zijn om je geld te spreiden over meerdere banken en zo de negatieve rente te vermijden.
[activecampaign form=24]
Lees meer over sparen:
- 10 manieren om pensioen op te bouwen: naast sparen en beleggen zijn er mogelijkheden waar je misschien niet aan hebt gedacht
- Spaarbelasting in box 3 met fictief rendement niet in strijd met Europese regels, oordeelt rechter
- Blik op je Geld: lage rente feest voor je hypotheek, pijnlijk voor je spaargeld